Vegansk kladdkaka

Riktigt mumsig

Svarta bönorna i detta recept ger moussen en krämig konsistens i denna veganska kladdkaka. Kombinationen med kaffe och choklad är oslagbar. Självklart går den att göra laktos- och mjölkfri!

10-12 bitar60 min
Average: 5 (1 vote)
1 Rösta

Ingredienser

Havrebotten:
2 dl Semper Havregryn
10 färska dadlar, urkärnade
1 1/2 dl kokos, riven
1/2–1 msk kakao
1/2 krm salt
1–1 1/2 msk kokosolja

Valfritt:
1/2–1 msk kakao

Mocha & black bean mousse:
125 g mörk choklad
3/4 dl espresso eller starkt kaffe, hett
230 g färdigkokta ekologiska svarta bönor i tetra, utan spad
60 g färska dadlar (ca 6 st), urkärnade
1 dl sojabaserad yoghurt
2 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker
1/2 krm cayennepeppar (valfri)

Valfri topping:
skivade jordgubbar, kakao nibs, hackade kaffebönor

Gör såhär

Botten:

  1. Mixa dadlar, riven kokos, kakaopulver och salt i en matberedare.

  2. Tillsätt kokosolja och havregryn. Mixa.

  3. Fördela i en 22 cm form med löstagbar kant. Ställ kallt i frys eller kylskåp och börja med fyllningen.

Mousse:

  1. Dela chokladen i mindre bitar i en kastrull och tillsätt het espresso. Värm försiktigt vid behov. Vispa till en tjock massa och låt svalna.

  2. Mixa bönor, urkärnade dadlar, yoghurt, vanilj och eventuellt cayennepeppar i några minuter. För bästa resultat, använd gärna höghastighetsmixer.

  3. Tillsätt chokladsmeten och fortsätt mixa tills blandningen blir en slät mousse.

  4. Fördela moussen på havrebotten och låt stelna frysen minst 1 timme.

  5. Ta ut tårtan ca 30 minuter före servering. Garnera med färska skivade jordgubbar, kakao nibs, eller några grovhackade kaffebönor.

Tips! Dubbla receptet på moussen om du vill ha en högre tårta.

Hem / Recept / Vegansk kladdkaka