Stort ljust glutenfritt bröd

Med honung och Pofiber

Det här glutenfria brödet kommer snabbt att bli en favorit. Det ljusa brödet är inte bara väldigt gott utan också väldigt enkelt att baka – färdigt på en timme. Resultatet blir ett perfekt luftigt bröd som passar både till frukost och som matbröd.

1 bröd60 min
Average: 4.6 (185 votes)
185 Röster

Ingredienser

  • 500 g Semper Fin Mix (ca 8 dl), spara 2 msk

  • 10 gram (1/2 dl) Semper Pofiber 

  • 3 1/2 dl vatten

  • 50 gram jäst

  • 1 dl neutral matolja

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk bakpulver

  • 1 msk honung

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 240 grader.

  2. Blanda ljummet vatten i en bunke, smula i jäst och blanda tills det löst sig.

  3. Tillsätt olja, salt, Pofiber, bakpulver, honung och mjölmix men spara 2 matskedar till utbaket.

  4. Arbeta degen i cirka 5 minuter i maskin tills den är jämn och smidig.

  5. Forma degen till ett runt bröd. Ha blöta händer hela tiden när du formar brödet.

  6. Jäs brödet i cirka 20 minuter och snitta med en vass kniv. Pudra över lite mix.

  7. Baka brödet på en plåt i nedre delen av ugnen i cirka 30 min.

Tips! Knacka i botten av brödet, känns det ihåligt så är det klart.

Vill du hellre ha frallor?

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Mät upp olja, salt, Pofiber och honung i en bunke. Sätt till vatten och jäst och rör om tills jästen har löst sig. Spara 2 matskedar mjölmix och sätt till resten i bunken tillsammans med bakpulvret.

  3. Arbeta degen 3-4 minuter tills allt är väl blandat, gärna i maskin med degkrok.

  4. Låt degen vila 10 minuter. Degen ska vara lös och ska inte arbetas på bakbord.

  5. Forma ca 20 frallor med helt blöta händer.

  6. För över till plåtar med bakplåtspapper. Spraya eller pensla lite vatten och täck med plastfilm. Låt jäsa cirka 15-20 minuter till dubbel storlek.

  7. Pudra lite mix över och grädda mitt i ugnen cirka 12 min (en plåt i taget).

  8. Frallorna är färdiga när de fått lite färg. Låt svalna några minuter på galler.

Hem / Recept / Stort ljust glutenfritt bröd