Glutenfritt yoghurtbröd

Med svarta bönor, frön och kryddor

Ett härligt matigt yoghurtbröd, fullproppat med nyttiga frön, bönor, katrinplommon och kryddor. Vi serverar gärna brödet till en soppa, men också supergott till frukost med en skiva ost.

1 bröd45 min
Average: 5 (1 vote)
1 Rösta

Ingredienser

1 pkt Semper Bovete & Teff mjöl
25 g jäst
2 dl solrosfrön, hela
2 dl linfrön, hela
1 dl bovete, helt
1 burk färdigkokta svarta bönor i lag (380 g brutto)
200 g torkade katrinplommon
5 dl yoghurt eller mjölkfritt alternativ
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl olja
2 msk kakao
2 tsk anis, mald
1 1/2 tsk salt
3/4 tsk kummin, mald

Topping: Semper Havregryn

Obs! Helt bovete, solrosfrö och linfrö kan innehålla spår av gluten!

Gör såhär

  1. Mät upp frön och bovete i en skål och tillsätt vätskan från paketet med de kokta bönorna. Blanda.

  2. Kontrollera att plommonen är fria från kärnor. Mixa katrinplommon med avrunna bönor och jästen till en fin massa i matberedare.

  3. Lägg samtliga ingredienser (inkl. salt) i matberedaren och blanda i minst 3 minuter. För sedan över smeten till en 2 l form med ett ark bakpapper som täcker botten och långsidor. Jämna till degen. Toppa med lite havre och klappa in i degen så att den fastnar.

  4. Låt degen jäsa i 30–40 minuter. Sätt ugnen på 175°C efter halva tiden. Baka sedan i ca 1 ½–2 timmar. Brödet bör vara minst 98°C i mitten.

  5. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler med en bakduk i minst 4 timmar.

Hem / Recept / Glutenfritt yoghurtbröd