Glutenfritt saffransbröd

Baka en god saffranslängd

Äntligen dags för saffransbröd! I detta recept använder vi bovetemjöl vilket lämpar sig bra vid denna typ av bakning. Bovete är inte bara ett näringsrikt sädesslag, utan ger också ett saftigt och gott bakresultat.

2 längder60 min
Average: 5 (1 vote)
1 Rösta

Ingredienser

1 pkt Semper Bovete & Teff mjöl 
3 1/2 dl mjölk, rumstempererad 
1 1/4 dl socker eller ljust råsocker 
1 tsk salt 
1 dl kesella

1/2 pkt jäst för söta degar (25 g) 
1 pkt saffran (1/2 g)

75 g smör eller 3/4 dl rapsolja

Fyllning till 2 längder:

75 g smör, rumstempererat 
1 dl socker

4 tsk vaniljsocker

1 dl russin eller tranbär

4 dl mandelmassa, riven

Topping:
flagad mandel
uppvispat ägg
pärlsocker

Gör såhär

  1. Tillsätt mjölk, socker, salt, kesella, jäst och saffran i en degbunke. Blanda lätt så att jästen löser sig.

  2. Tillsätt ett paket mjölmix (spara drygt 1⁄2 dl till utbakning). 


  3. Blanda till en deg med bakmaskin eller elvisp med degkrok, ca 2 minuter. Smält smöret under tiden. 


  4. Tillsätt smöret och blanda, ca 1 minuter. 


  5. Låt degen vila, ca 15 minuter. 


  6. Pudra mjöl över degen och arbeta på ett 
lätt mjölat bakbord. 


  7. Dela degen i två delar. Forma varje del till en fyrkant (ca 20 x 30 cm).

  8. Fördela rumstempererat smör, socker, 
vaniljsocker, russin eller tranbär och riven 
mandelmassa på degen. 


  9. Rulla ihop i degen till en rulle och för över 
till en plåt med bakplåtspapper. Klipp snitt 
som viks omväxlade åt höger och vänster. 


  10. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°C.


  11. Pensla med uppvispat ägg. Toppa med flagad mandel och pärlsocker. Grädda längderna, ca 20 minuter. Låt svalna. 

Tips! Receptet kan användas till traditionella lussekatter, men grädda då i 225°C, ca 10 minuter.

Hem / Recept / Glutenfritt saffransbröd