Glutenfria semlor utan glutenfritt vetestärkelse

Klassiskt recept

Klassiskt recept på fettisdagsbulle, fastlagsbulle eller het vägg. Oavsett namn så är det vansinnigt gott. Detta recept bakas med Semper Fin Mix - laktosfritt och utan vetestärkelse!

14 st1 tim och 30 tim
Average: 4.5 (2 votes)
2 Röster

Ingredienser

  • Ca 450 g Semper Fin Mix (Obs! Spara ca 1 dl av innehållet i ett paket)
  • 50 g smör
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 3 dl mjölk eller vegetabiliskt alternativ
  • 1/2 dl socker
  • 2 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma, stött

Fyllning: mandelmassa och vispgrädde

Gör såhär

  1. Mät upp och blanda om de torra ingredienserna i en bunke; mjölmix, socker, salt, bakpulver och kardemumma. Spara 1 dl till utbakning.

  2. Lös upp jästen i ljummen mjölk, tillsätt vätskan i mjölblandningen.

  3. Arbeta degen i degblandare eller elvisp med degkrok ca 2-3 min. Sätt sen till klickar av rumsvarmt mjukt smör eller smält smör och fortsätt arbeta till en slät deg ett par minuter. Utan maskin måste degen arbetas ihop mycket ordentligt med händerna, ca 10 min. 

  4. Låt degen vila i 10-15 minuter.

  5. Arbeta loss degen från bunken och pudra över lite mjöl. Degen ska kännas ganska lös.

  6. Forma degen till en tjock rulle och dela upp i 12-14 bitar som formas till bollar. Tips! Använd så lite mjöl som möjligt så att inte ytan blir mjölig och torr. Blöt hellre händerna i vatten om degen klistrar (och ev lite matolja).

  7. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och jäs övertäckt  till dubbel storlek på varmt ställe, ca 30-40 min.

  8. Grädda ca 10-14 min mitt i ugnen i 200grader (gäller vid vanlig ugn). Spraya lite vatten på bullarna före gräddning. Tips! För att få glansig yta penslas bullarna med ägg uppvispat i lite vatten.

  9. Låt svalna något och dela bullarna och fyll med mandelmassa och vispad grädde.

Hem / Recept / Glutenfria semlor utan glutenfritt vetestärkelse