Glutenfri semla serverad på assiett
Fika

Glutenfria semlor

Recensioner

(297 röster)

(297 röster)

Klassiskt recept på fettisdagsbulle, fastlagsbulle eller het vägg. Oavsett namn så är det vansinnigt gott. Dessa semlor kan bakas både med Mix eller Fin Mix.

  • Tillagningstid
    1h och 30 min
  • Portioner
    20 st
  • Svårighetsgrad
    Avancerat
Spara receptet

Så här gör du Semlor med Semper Mix

  1. Blanda torra ingredienser i en bunke: ett paket Mix (OBS! en knapp deciliter sparas till utbakning), pofiber, psyllium, socker, salt, kardemumma.

  2. Mät upp degvätska i en separat bunke: fingerljummet vatten, jäst och ägg. Vispa något.

  3. Sätt till vätskan till de torra ingredienserna och arbeta ihop. Sätt till mjukt/smält smör. Fortsätt arbeta degen några minuter så den blir helt slät och smidig. Bäst blir det med degblandare eller med elvisp med degkrok

  4. Låt jäsa i 20-30 min.

  5. Sätt på ugnen på 220°C.

  6. Bearbeta degen i bunken så att luften går ur. Pudra över lite mjöl och arbeta degen på mjölat bakbord genom att vika den några gånger. Dela i ca 20 bitar. Forma bollar och för över till plåt med bakplåtspapper

  7. Jäs till dubbel storlek på varm plats ca 45 min. Täck gärna med bakduk eller plastfilm.

  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller spraya med vatten. Grädda i övre delen av ugnen ca 12 min.

  9. Låt svalna något, dela och fyll med mandelmassa och vispad grädde.

  10. TIPS: Godast nybakade men går bra att frysa och färska upp i ugn/mikro!

Så här gör du Semlor med Semper Fin Mix

  1. Sätt på ugnen på 220°C.

  2. Mät upp pofiber, psyllium, sirap, salt, kardemumma, jäst och ägg i en bunke. Sätt till fingervarm mjölk och blanda om med en slev. Låt svälla i 10 min.

  3. Sätt till smält smör. Spara 2 matskedar mjöl och sätt till resten av mjölmixen Arbeta degen några minuter så den blir helt slät och smidig. Bäst blir det med degblandare eller med elvisp med degkrok. Låt jäsa i 25-30 min.

  4. Arbeta degen i bunken med slev någon minut så luften går ur.

  5. Pudra över lite mjöl och för över till mjölat bakbord. Arbeta degen lätt genom att vika den några gånger.

  6. Forma till en tjock rulle och dela upp i ca 20 bitar som rullas till bullar som du lägger på plåtar med bakplåtspapper. Använd så lite mjöl som möjligt så att inte ytan blir mjölig och torr. Blöt hellre händerna i vatten om degen klistrar (och eventuellt lite matolja).

  7. Jäs övertäckt till dubbel storlek ca 30-40 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller spraya med vatten.

  8. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min.

  9. Låt svalna något, dela och fyll med mandelmassa och vispad grädde.

    Tips! Går bra att frysa och färska upp i ugn/mikro, men godast nybakade!

    Glutenfria semlor på serveringsfat, bakade med Semper mjölmix
Används i receptet
Fin Mix från Semper Glutenfritt

FIN MIX

Mix från Semper Glutenfritt

MIX