Glutenfria semlor

Klassiskt recept

Klassiskt recept på fettisdagsbulle, fastlagsbulle eller het vägg. Oavsett namn så är det vansinnigt gott. Detta recept ger dig ungefär 14 underbara glutenfria semlor.

14 st1 tim och 30 tim
Average: 4.6 (18 votes)
18 Röster

Ingredienser

  • 1 paket Mix (500g)
  • 100 g  smör
  • 3 dl (300g) mjölk
  • 3 msk pofiber
  • 2 krm salt
  • ¾ dl (ca 60g) socker
  • 1 krm kardemumma
  • 1 paket färsk jäst för söta degar (50g)


Fyllning: mandelmassa och vispgrädde

Gör såhär

  • Mät upp och blanda om de torra ingredienserna i en bunke; mjölmix, socker, salt, kardemumma, pofiber. Spara 1-2 matskedar till utbakning.

  • Lös upp jästen i ljummen mjölk, sätt till vätskan till mjöl blandningen.

  • Arbeta degen i degblandare eller elvisp med degkrok ca 1 min. Sätt sen till smält smör och fortsätt arbeta till en slät deg 3-4 min. Utan maskin måste degen arbetas ihop mycket ordentligt med händerna, ca 10 min. 

  • Låt degen vila i 20-30 minuter.

  • Arbeta loss degen från bunken och pudra över lite mjöl. 

  • Forma degen till en tjock rulle och dela upp i 12-14 bitar som formas till bollar.

Tips! Använd så lite mjöl som möjligt så att inte ytan blir mjölig och torr. Använd hellre lite matolja på händerna om degen klistrar fast.

  • Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och jäs övertäckt  till dubbel storlek på varmt ställe, ca 45 min.

  • Grädda ca 10-14 min mitt i ugnen i 200grader (gäller vid vanlig ugn).

  • Låt svalna något och dela bullarna och fyll med mandelmassa och vispad grädde.

Hem / Recept / Glutenfria semlor