Glutenfria semlor

Klassiskt recept

Klassiskt recept på fettisdagsbulle, fastlagsbulle eller het vägg. Oavsett namn så är det vansinnigt gott. Dessa semlor kan bakas både med Mix eller Fin Mix.

14 st1 tim och 30 tim
Average: 4.6 (108 votes)
108 Röster

Ingredienser

Semper Mix:

1 paket Semper Mix
1 msk Pofiber 
1/2 msk (ca 5 g) psyllium, finmald
2,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölk
1 pkt jäst (för söta degar, 50 g)
100 g vit sirap
3 krm salt
1 ägg
1 krm mald kardemumma
100 g smör eller mjölkfritt margarin

Pensling: ett ägg

Semper Fin Mix:

1 paket Semper Fin Mix
1 msk Pofiber
1 msk (10 g) psyllium, finmald
3,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölk
1 pkt jäst (för söta degar, 50 g)
100 g vit sirap
3 krm salt
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
1 krm mald kardemumma
100 g smör eller mjölkfritt margarin

Pensling: ett ägg

Gör såhär

Semper Mix:

  1. Sätt på ugnen på 220°C.
  2. Mät upp Pofiber, psyllium, sirap, salt, kardemumma, jäst och ägg i en bunke. Sätt till fingervarm mjölk och blanda om med en slev.  Låt svälla i 10 min.
  3. Sätt till smält smör. Spara 2 matskedar mjöl och sätt till resten av mjölmixen Arbeta degen några minuter så den blir helt slät och smidig. Bäst blir det med degblandare eller med elvisp med degkrok. Låt jäsa i 25-30 min.
  4. Arbeta degen i bunken med slev någon minut så luften går ur.
  5. Pudra över lite mjöl och för över till mjölat bakbord. Arbeta degen lätt genom att vika den några gånger.
  6. Forma till en tjock rulle och dela upp i ca 20 bitar som rullas till bullar som du lägger på plåtar med bakplåtspapper. Använd så lite mjöl som möjligt så att inte ytan blir mjölig och torr. Blöt hellre händerna i vatten om degen klistrar (och eventuellt lite matolja).
  7. Jäs övertäckt till dubbel storlek ca 30-40 min.  Pensla bullarna med uppvispat ägg eller spraya  med vatten.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min.
  9. Låt svalna något, dela och fyll med mandelmassa och vispad grädde.

 

Semper Fin Mix:

  1. Sätt på ugnen på 220°C.
  2. Mät upp Pofiber, psyllium, sirap, salt, kardemumma, jäst och ägg i en bunke. Sätt till fingervarm mjölk och blanda om med en slev.  Låt svälla i 10 min.
  3. Sätt till smält smör.  Spara 2 matskedar mjöl och sätt till resten av mjölmixen samt bakpulver. Arbeta degen några minuter så den blir helt slät och smidig. Bäst blir det med degblandare eller med elvisp med degkrok. Låt jäsa i 10 min.
  4. Arbeta degen med slev någon minut så luften går ur.
  5. Pudra över lite mjöl och för över till mjölat bakbord. Arbeta degen lätt genom att vika den några gånger.
  6. Forma till en tjock rulle och dela upp i ca 20 bitar som rullas till bullar som du lägger på plåtar med bakplåtspapper. Använd så lite mjöl som möjligt så att inte ytan blir mjölig och torr. Blöt hellre händerna i vatten om degen klistrar (och eventuellt lite matolja).
  7. Jäs övertäckt  till dubbel storlek ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller spraya bara med vatten.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min.
  9. Låt svalna något, dela och fyll med mandelmassa och vispad grädde.

Tips! Går bra att frysa och färska upp i ugn/mikro, men godast nybakade!

Hem / Recept / Glutenfria semlor