Glutenfria saftiga kanelbullar

Riktigt saftiga och härliga bullar

Vi älskar saftiga och glutenfria kanelbullar! Här kommer vårt bästa recept på glutenfria kanelbullar som gör varje fikastund lite bättre. Dessa bullar kan bakas både med Mix eller Fin Mix.

20-25 bullar1,5 h
Average: 4.6 (1073 votes)
1073 Röster

Ingredienser

Semper Mix:

1 paket Semper Mix
1 msk Pofiber 
1/2 msk (ca 5 g) psyllium, finmald
2,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölk
1 pkt jäst (för söta degar, 50 g)
100 g vit sirap
3 krm salt
1 ägg
100 g smör eller mjölkfritt margarin

Fyllning: 50 g smör, ¾ dl socker, 3 tsk kanel
Pensling: ett ägg, pärlsocker

Semper Fin Mix:

1 paket Semper Fin Mix
1 msk Pofiber
1 msk (10 g) psyllium, finmald
3,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölk
1 pkt jäst (för söta degar, 50 g)
100 g vit sirap
3 krm salt
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
100 g smör eller mjölkfritt margarin

 

Gör såhär

Semper Mix:

  1. Sätt på ugnen på 220°C.
  2. Mät upp Pofiber, psyllium, sirap, salt, jäst och ägg i en bunke. Sätt till fingervarm mjölk och blanda om med slev.  Låt svälla i 10 min.
  3. Sätt till smält smör. Spara 2 matskedar mjöl och sätt till resten av mjölmixen. Arbeta degen några minuter så den blir helt slät och smidig. Bäst blir det med degblandare eller med elvisp med degkrok. Låt jäsa i 25-30 min.
  4. Arbeta degen i bunken med slev någon minut för att luften ska går ur.
  5. Pudra över lite mjöl och för över till mjölat bakbord. Arbeta degen lätt genom att vika den några gånger.
  6. Dela degen i två. Platta ut eller kavla varje del till ca 25x30 cm.
  7. Bred försiktigt ut rumsvarmt smör och strö över socker och kanel.
  8. Rulla till en tät rulle och skär upp i ca 2-3 cm tjocka skivor med vass kniv.
  9. För över till plåtar med bakplåtspapper eller formar. Jäs övertäckt till dubbel storlek i ca 30-40 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller spraya med vatten.
  10. Strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min. Låt svalna något.

 

Semper Fin Mix:

  1. Sätt på ugnen på 220°C.
  2. Mät upp Pofiber, psyllium, sirap, salt, jäst och ägg i en bunke. Sätt till fingervarm mjölk och blanda om med slev.  Låt svälla i 10 min.
  3. Sätt till smält smör. Spara 2 matskedar mjöl och sätt till resten av mjölmixen samt bakpulver. Arbeta degen några minuter så den blir helt slät och smidig. Bäst blir det med degblandare eller med elvisp med degkrok. Låt jäsa i 10 min.
  4. Arbeta degen i bunken med slev någon minut för att luften ska går ur.
  5. Pudra över lite mjöl och för över till mjölat bakbord. Arbeta degen lätt genom att vika den några gånger.
  6. Dela degen i två. Platta ut eller kavla varje del till ca 25x30 cm.
  7. Bred försiktigt ut rumsvarmt smör och strö över socker och kanel.
  8. Rulla till en tät rulle och skär upp i ca 2-3 cm tjocka skivor med vass kniv.
  9. För över till plåtar med bakplåtspapper eller formar. Jäs övertäckt  till dubbel storlek ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller spraya med vatten.
  10. Strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min. Låt svalna något.

Tips! Går bra att frysa och färska upp i ugn/mikro, men godast nybakade!

Hem / Recept / Glutenfria saftiga kanelbullar