Glutenfria lussekatter

Klassiskt recept på lussebullar

Ett klassiskt recept på glutenfria lussekatter, saffransbröd eller lussebullar. Så goda att alla vill smaka. Tillsätt mandelmassa så får du extra saftiga bullar.

12 st60 min
Average: 4.5 (440 votes)
440 Röster

Ingredienser

1pkt (500 g) Semper Mix  eller Semper Fin Mix

125 g smör eller mjölkfritt margarin

2 ½ dl (= 250g) mjölk eller växtbaserad dryck
(*Fin Mix: 2 ¾ dl (=275g))

3 msk Semper Pofiber

2 krm salt

1 ägg (kan ersättas med knapp 0,5 dl extra vätska)

1 dl socker (85 g)

1 dl russin

1 pkt saffran

1 pkt färsk jäst för söta degar (50 g)

Pärlsocker

Gör såhär

 1. Ställ fram smöret i god tid att bli rumstempererat. Om du har kort om tid smälts det istället i kastrull och ställs att svalna något.

 2. Ljumma mjölken och häll över i en degskål. Tips 1! Väg gärna upp mjölken, 2 ½  dl = 250g. När vätskan är fingervarm blandas Pofiber, socker, salt, saffran och jäst ner i vätskan. Tips 2! Pofiber ger saftigare bullar. Vid bakning utan Pofiber måste mängden mjölk minskas till ca 2 dl för en sats (2 ¼ dl för Fin Mix).

 3. Vispa ägget lätt i en kopp. Spara ca en matsked ägg till pensling och sätt till resten till i blandningen. Om ägg utesluts kompenseras det med att sätta till (knappt) ½ dl extra mjölk till degen.

 4. Sätt till mjölmixen men spara ca 2 matskedar till utbakning. Arbeta samman några minuter med degblandare eller elvisp med degkrok.

 5. Sätt till klickar av mjukt rumsvarmt smör och arbeta in det i par minuter så att smöret blir helt fördelat och degen blir slät. Blanda in russin om du vill ha det i bullarna.

 6. Ställ degen att vila ca 5 minuter.

 7. Arbeta loss degen och pudra över lite mjöl. Arbeta lätt på bakbord genom att vika några gånger. Använd lite mjöl om den klistrar. Forma till en tjock rulle och dela upp i 10-12 bitar som arbetas till önskad form. Tips! Försök att använda så lite mjöl som möjligt. Skulle mer mjöl behövas kan lite majsstärkelse eller potatismjöl användas på bakbordet.

 8. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbel storlek under plastfilm ca 30 minuter.

 9. Pensla med uppvispat ägg blandat med lite vatten eller bara med vatten.

 10. Strö eventuellt över pärlsocker.

 11. Grädda ca 10-12 minuter mitt i ugnen i 220 grader (gäller vid vanlig ugn).

 12. Låt svalna några minuter under bakduk.

Hem / Recept / Glutenfria lussekatter