Glutenfria lussekatter

Klassiskt recept på lussebullar

Ett klassiskt recept på glutenfria lussekatter, saffransbröd eller lussebullar. Så goda att alla vill smaka. Tillsätt mandelmassa så får du extra saftiga bullar. Dessa bullar kan bakas både med Mix eller Fin Mix.

20 st1,5 h
Average: 4.5 (507 votes)
507 Röster

Ingredienser

Semper Mix:

1 paket Semper Mix
1 msk Pofiber 
1/2 msk (ca 5 g) psyllium, finmald
2,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölk
1 pkt jäst (för söta degar, 50 g)
100 g vit sirap
1 pkt saffran
3 krm salt
1 ägg
100 g smör eller mjölkfritt margarin
1dl russin 

Pensling: 1 ägg, pärlsocker

Semper Fin Mix:

1 paket Semper Fin Mix
1 msk Pofiber
1 msk (ca 10 g) psyllium, finmald
3,5 dl mjölk eller växtbaserad mjölk
1 pkt jäst (för söta degar, 50 g)
100g vit sirap
1 pkt saffran
3 krm salt
1 ägg
100 g smör eller mjölkfritt margarin
1/2 tsk bakpulver
1dl russin

Pensling: 1 ägg, pärlsocker

Gör såhär

Semper Mix:

  1. Sätt på ugnen på 220°C.
  2. Mät upp Pofiber, psyllium, sirap, salt, saffran, jäst och ägg i en bunke. Sätt till fingervarm mjölk och blanda om med en slev.  Låt svälla i 10 min.
  3. Sätt till smält smör.  Spara 2 matskedar mjöl och sätt till resten av mjölmixen. Arbeta degen några minuter så den blir helt slät och smidig. Bäst blir det med degblandare eller med elvisp med degkrok. Låt jäsa i 25-30 min.
  4. Sätt till russinen.
  5. Arbeta degen i bunken med slev någon minut så luften går ur.
  6. Pudra över lite mjöl och för över till mjölat bakbord. Arbeta degen lätt genom att vika den några gånger.
  7. Forma till en tjock rulle och dela upp i ca 20 bitar som formas till lussekatter som du lägger på plåtar med bakplåtspapper. Använd så lite mjöl som möjligt så att inte ytan blir mjölig och torr. Blöt hellre händerna i vatten om degen klistrar (och eventuellt lite matolja).
  8. Jäs övertäckt till dubbel storlek ca 30-40 min.  
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller spraya med vatten.
  10. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min.

Semper Fin Mix:

  1. Sätt på ugnen på 220°C.
  2. Mät upp Pofiber, psyllium, sirap, salt, saffran, jäst och ägg i en bunke. Sätt till fingervarm mjölk och blanda om med en slev.  Låt svälla i 10 min.
  3. Sätt till smält smör.  Spara 2 matskedar mjöl och sätt till resten av mjölmixen samt bakpulver. Arbeta degen några minuter så den blir helt slät och smidig. Bäst blir det med degblandare eller med elvisp med degkrok. Låt jäsa i 10 min.
  4. Sätt till russinen.
  5. Arbeta degen i bunken med slev någon minut så luften går ur.
  6. Pudra över lite mjöl och för över till mjölat bakbord. Arbeta degen lätt genom att vika den några gånger.
  7. Forma till en tjock rulle och dela upp i ca 20 bitar som formas till lussekatter som du lägger på plåtar med bakplåtspapper. Använd så lite mjöl som möjligt så att inte ytan blir mjölig och torr. Blöt hellre händerna i vatten om degen klistrar (och eventuellt lite matolja).
  8. Jäs övertäckt  till dubbel storlek ca 20 min.  
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller spraya med vatten.
  10. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min.

Tips! Går bra att frysa och färska upp i ugn/mikro, men godast nybakade!

Hem / Recept / Glutenfria lussekatter