Glutenfri jordgubbstårta

En riktig jordgubbsdröm

En klassisk jordgubbstårta kan vara en himmelsk upplevelse, en riktig sommarklassiker som aldrig kommer att gå ur tiden, i alla fall om vi får bestämma. Med jordgubbar, vaniljkräm och grädde är detta en vinnare som vi bakar både under sommaren och vid andra festliga tillfällen, för som sagt jordgubbstårta är en svårslagen klassiker!

12 1,5h
Average: 4.3 (27 votes)
27 Röster

Ingredienser

Tårtbotten


Vaniljkräm

  • 2 1/2 dl mjölk

  • 1/2 vaniljstång

  • 1/2 dl socker

  • 2 st äggulor

  • 1 1/2 msk majsstärkelse

  • 20 gram smör

 

  • 6 dl grädde

  • 2 dl jordgubbssylt blandad med hackade jordgubbar

  • Färska jordgubbar

  • Färsk mynta

Gör såhär

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ägg och socker med elvisp i minst 10 minuter tills det är vitt och fluffigt.
  3. Sikta i mix blandat med bakpulver och vänd ner tills det är en helt jämn och fin smet.
  4. Smörj och bröa en springform, cirka 24 cm med pofiber.
  5. Häll i smeten och baka i mitten av ugnen, i cirka 35 minuter. Testa med en sticka så att den är klar men undvik att öppna ugnen innan, då sjunker kakan ihop. Låt kakan svalna helt.


Vaniljkräm

  1. Värm upp mjölken med vaniljfröna i en kastrull tills det blir ljummet.
  2. Blanda socker, äggula och majsstärkelse och tillsätt sedan vätskan.
  3. Rör om ordentligt och tillsätt sedan tillbaka i kastrullen och värm på tills den börjar sjuda och tjocknar, rör om noga och dra av ifrån plattan och tillsätt smöret.
  4. Blanda väl och plasta, förvara i kyl.


Montering

  1. Skär tårtan i två delar.
  2. Stryk ut jordgubbssylt och grädde på första lagret, toppa med en botten och bred på vaniljkrämen, stryk sedan ut resterande grädde och avsluta med skurna jordgubbar och färsk mynta. 

 

 

 

 

 

Hem / Recept / Glutenfri jordgubbstårta