Glutenfri gräddtårta

Med vit choklad och färska bär

Alla älskar glutenfri gräddtårta! Bli festens stjärna genom att bjussa på denna suveräna tårtklassiker. Med Sempers Fin Mix får du bästa basen till den perfekta tårtan.

101,5 timme
Average: 4.3 (6 votes)
6 Röster

Ingredienser

Botten:
1 dl Semper Fin Mix
Semper Pofiber, till att ströa formen med
1 dl potatismjöl
4  st ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smör/kokosolja, till att smörja formen med

Vaniljkräm:
1 tsk vaniljpulver
1 dl grädde
2 1/2 dl mjölk
1 dl strösocker
3 äggulor
1 msk majsstärkelse
25g smör, rumstempererat

Garnering:
ca 5 dl Vispgrädde
Färska bär
100g Vit choklad
Jordgubbssylt/Hallonsylt

Gör såhär

Börja med tårtbotten:
1. Sätt ugnen på 175°C. 
2. Smörj en springform (ca 24 cm i diameter) med smör/kokosolja och ströa med pofiber. 
3. Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ned i äggsmeten. 
4. Häll smeten i formen. 
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min. 
6. Låt kakan svalna en aning. Lägg kakan på ett galler och låt den kallna. 

Vaniljkräm:
1. I en kastrull, koka upp mjölk och vaniljpulver. 
2. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse till en smet. Tillsätt den varma mjölkblandningen och rör om. 
3. Häll tillbaka krämen i kastrullen och låt krämen sjuda en stund och rör om. 
4. Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt det rumstempererade smöret och rör om. 
5. Häll krämen i en skål, täck med plastfolie och låt stå i kylen i ca 25 min. 
6. Vispa grädden och tillsätt till den nedkylda vaniljkrämen. 

Montera tårtan:
1. Dela tårtbotten i två delar. 
2. Fördela sylt över den ena tårtbotten, fortsätt med vaniljkrämen. 
3. Lägg på den andra tårtbottenhalvan
4. Vispa grädden och bred över tårtan. Valfritt: Spara en del för att spritsa kanterna av tårtan. 
5. Toppa med färska bär och riv slutligen över vit choklad.

Hem / Recept / Glutenfri gräddtårta