Glutenfri falafel

Vår vegetariska favorit

En god falafel är oslagbart! Vi serverar vår glutenfria falafel med en fräsch sallad, sötpotatis i ugn och paprikaröra.

245 min
Average: 4 (3 votes)
3 Röster

Ingredienser

Falafel:
3 msk Semper Mix
230g kikärtor
40 g koriander, hackad (går att byta mot persilja)
½ tsk Gurkmeja
1 vitlöksklyfta
½ tsk Salt
½ tsk Bakpulver
1 msk vatten
1 krm kajennpeppar
½ tsk spiskummin
½ liten gul lök
Sesamfrön

Sötpotatis:
1- 2 msk Semper Pofiber
1-2 st sötpotatisar
Olja
Flingsalt

Paprikaröra:
2 röda paprikor
2 msk olivolja
100 g valnötter
1 knippe bladpersilja, grovhackad
1 tsk paprikapulver
1 msk färskpressad citronjuice
Salt och peppar

Gör såhär

Falafel:

  1. Mixa kikärtorna i en matberedare. Tillsätt pressad vitlök och hackad lök. Mixa tills blandningen är grovhackad.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet.
  3. Forma smeten till bollar eller biffar i valfri storlek. Rulla i sesamfrön.
  4. Stek falafeln i stekpanna i några minuter eller i ugnen på 180°C i ca 20 minuter tills de är gyllenbruna.

 
Sötpotatis:

  1. Sätt ugnen på 180grader.
  2. Skär sötpotatisen i önskad form.
  3. På en ugnsplåt: lägg ett bakplåtspapper och olja ordentligt.
  4. Pudra sötpotatisen med pofiber
  5. Toppa med flingsalt.
  6. Låt stå i ugnen i ca 20-25 minuter till önskad konsistens.

 
Paprikaröra:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rosta paprikorna hela, ca 15 minuter, tills de är mjuka. Låt vila. Skala paprikorna och ta bort kärnhuset.
  3. Mixa med olivolja till slät kräm.
  4. Hacka valnötter och persilja och blanda samman. Smaka av med paprikapulver, citronjuice, salt och peppar.


Servera falafeln med en sallad på gröna bladgrönsaker, tomater och örtkryddor tillsammans med sötpotatis och paprikaröra.

 

Hem / Recept / Glutenfri falafel