Tårtkalas med glutenfri tårta en solig sommardag

Celiaki & glutenintolerans

Celiaki (eller glutenintolerans som det ofta kallas) är en autoimmun sjukdom* som innebär att man inte tål gluten. I dag är ungefär en till två procent av svenskarna glutenintoleranta. Symptomen kan vara varierande och uppstå plötsligt vilket gör att många inte vet om att de är drabbade och att diagnosen kan vara svår att fastställa.
 

 

Vad är gluten – och vad är det som är farligt?

Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, korn och råg. När en person med celiaki får i sig gluten blir tunntarmen inflammerad och kroppen kan inte ta upp viktiga näringsämnen – vilket kan få konsekvenser.

 

Vem får celiaki?

Ungefär hälften av befolkningen har de arvsanlag som krävs för att drabbas av celiaki och risken för att utveckla sjukdomen löper livet ut. Däremot är det långt ifrån alla som utvecklar sjukdomen. Celiaki eller glutenintolerans förekommer både hos barn och vuxna men är något vanligare hos kvinnor. Eftersom sjukdomen är ärftlig löper du som har celiaki i släkten större risk att få sjukdomen.

Under de senaste årtiondena har celiaki ökat i vår del av världen utan att forskarna riktigt vet varför. Gissningsvis är det livsstilsrelaterat. Misstänker du att du eller ditt barn har celiaki bör ni kontakta en läkare, antingen via vårdcentralen eller 1177.  


Är celiaki samma sak som glutenallergi?

Ofta används termen glutenallergi lite slarvigt, men eftersom celiaki är en livslång sjukdom utan botemedel (till skillnad från allergier) så är den beskrivningen felaktig. Ofta förväxlas celiaki med veteallergi men det är inte heller samma sak. Det rör sig om två olika sjukdomar med olika bakomliggande mekanismer och symtom.

På senare tid har det pratats en hel del om “glutenkänslighet” men det behövs mer forskning inom ämnet innan man kan säga vad denna känslighet är – och vad den beror på.

En skål med glutenfria flingor från Semper

Vad händer om man äter gluten som glutenintolerant?

Om du har celiaki och äter gluten så inflammeras tunntarmens slemhinna och kroppen kan inte ta upp viktiga näringsämnen i maten. Vanliga symtom är orolig mage med förstoppning, diarréer och gaser. Men det finns även andra symtom som illamående, kräkningar, trötthet och viktminskning.

Det finns även andra former av celiaki som till exempel hudceliaki som yttrar sig i kliande blåsor, rodnader och utslag på huden. Vilka symtom du får är individuellt och kan variera över tid. Läs mer om celiaki och glutenintolerans hos Vårdguiden.

Vad kan man göra åt glutenintolerans?

Celiaki är en kronisk sjukdom vilket innebär att det inte finns några mediciner eller botemedel – det enda som hjälper är att utesluta gluten från din kost. Gör du det går det att leva ett helt normalt liv utan större problem. Vanliga livsmedel som potatis, rotfrukter, ris, linser, bönor, grönsaker, fisk, ägg, kött, frukt, bär och mejerier är alla naturligt fria från gluten.

Vilken mat innehåller gluten?

Gluten finns bland annat i vanlig pasta, bröd och olika bakverk. Välj istället glutenfri pasta, bröd, knäckebröd, mixer och flingor m.m. Var även observant på olika sorters färdigmat och godis.

Den glutenfria kosten kan lätt bli fiberfattig, men det finns flera olika glutenfria produkter som innehåller fiber, till exempel glutenfri havre (även kallad ren havre). Havre är en bra källa till fibrer och den ger också fin smak och större variation i kosten. Så njut av glutenfri havre i alla former, till exempel i din havregrynsgröt eller i en smoothie.

Havre innehåller inte gluten i sig självt, men eftersom havre lätt kontamineras av andra sädesslag under odling, skörd och framtagning av gryn, så måste glutenfri havre hanteras extra varsamt. Semper har både glutenfria havregryn och glutenfria produkter med havre i sortimentet.

*Autoimmun innebär att immunförsvaret vänder sig mot den egna kroppen. 

Baka glutenfritt med Sempers glutenfria mixers

Mer information

Har du fler frågor rörande gluten eller om Sempers glutenfria produkter? Läs våra frågor och svar om gluten.